Fälgvård på vintern

Svenska vintrar är som bekant särskilt slitsamma för våra bilar. Det som framförallt kan orsaka skador är det salt som hälls på vägarna för att skapa ett bättre väglag. Våra vinterdäck klarar oftast både vinterväglaget och saltet utan problem, men det är värre för fälgarna, som är lika utsatta som däcken men är mindre tåliga. Därför kräver de extra omtanke.

Ett sätt att undvika problem med fälgarna under vintern är att byta till plåtfälgar. Många tycker dock att de är tunga och tråkiga, och det går faktiskt att använda aluminiumfälgar även under vintern. Det finns dock några saker man måste tänka på i så fall. En av dem är att man inte bör använda högglanspolerade fälgar av aluminium under vintern. Detta eftersom rent eller olackerat aluminium rostar när det kommer i kontakt med saltet på vägarna. Även om man använder lackerade fälgar måste man tänka på att insidan av fälgarna inte alltid är lackerade. Om insidan börjar rosta kommer lacken till slut att släppa från utsidan, och fälgarna blir mer eller mindre förstörda av rost. Det är ganska lätt att hitta aluminiumfälgar som klarar vinterförhållanden, eftersom tillverkarna oftast specificerar vad lacken håller för och inte. Om det inte uttryckligen står att fälgen har det kraftigare och hårdare lack som krävs för vinterkörning, kan du utgå från att det är en sommarfälg, och bör undvika att använda den till vinterdäck.tire-428515_640

Även om du har valt rätt sorts fälg med tåligt lack, kräver fälgarna viss omsorg. Se till exempel till att du vaxar dem regelbundet, särskilt innan du monterar dem inför vintern. Se till att göra det noggrant på både utsidan och insidan, för att ge ett heltäckande skydd. Se också till att köra försiktigt; undvik att köra på trottoarkanter och annat som kan skada fälgarna. Ett litet hack kan leda till större skador, eftersom det oskyddade aluminiumet i hacket kan börja rosta. Eftersom man ändå ska köra försiktigt på vintern borde detta inte vara svårt att efterleva.

Om du själv känner att du har tips att dela med dig av när det gäller bilvård och bilrengöring kan du numera enkelt skapa en hemsida om det. Om du vill att din hemsida ska få mer spridning kan du registrera den hos Svenskahemsidor.com. Där kan du dessutom hitta rabattkoder till andra hemsidor.

gazeti