Bilvax

En bil måste tas hand om – det är alla bilägare på det klara med. Att tvätta bilen regelbundet är självklarheter för de flesta, men att vaxa och polera bilen gör man kanske inte lika ofta. Ändå är det något som får bilen att se betydligt nyare och fräschare ut – och det behöver inte vara så svårt som det verkar. Om du vill undvika att betala dyra serviceavgifter kan du dock behöva vara beredd på at lägga ner en hel del tid själv.

Om du väljer att lämna in bilen på en verkstad för att få den vaxad och polerad kan du förstås lägga dig på soffan och vänta på att bilen kommer ut som ny igen, men då får du också vara beredd på att hosta upp minst ett par tusenlappar. Om du är villig att lägga ner några arbetstimmar på egen hand kan du alltså spara in en slant och välja att lägga de pengarna på något roligare. Det finns faktiskt ett antal snabba tips som gör att din bilvaxning går snabbt och enkelt. När du börjar med att vaxa din bil ska du tänka på att tvätta den så att några fettfläckar inte finns kvar. Därefter är det bara att börja arbeta med poleringen. Du kan till en början trycka lite lösare på ett mindre område, men efterhand kan du öka trycket på trasan.post-carwax

När du sedan känner dig klar med poleringen kan du börja med vaxandet. Då lägger du långsamt på vaxet så att det får fästa på lacken, och när det har fått torka i omkring tio minuter är det bara att torka av bilen. En rekommendation är att du polerar bilen åtminstone två gånger om året – då får lacken den vård den behöver, och din bil ser fräsch ut året om.

Det är viktigt att tänka på miljön som du vistas i när du vaxar och polerar bilen. Eftersom bilens yta blir mottaglig för damm när den precis är nyvaxad kan det vara smart att befinna sig i en så ren miljö som möjligt, där det inte flyger omkring så många dammpartiklar. Dessa riskerar annars att sätta sig på ytan, och din bil kommer se smutsig ut även efter behandlingen. När du börjar förbereda för vaxningen kan det vara bra att veta ungefär hur lång tid den kommer ta. Räkna med att en grundlig polering och vaxning av lacken kommer att ta dig mellan fem och sex timmar i normalfall.

gazeti